Titanium Dioxide het vervolg.
Het was een hele lange discussie voordat Titaniumdioxide (TiO2) als verdacht carcinogeen werd geclassificeerd en velen dachten dat het hiermee klaar was. Maar niks is minder waar. Interpretatie van de wetgeving, sectoren die uitzonderingen proberen te krijgen en discussies over definities gaan achter de schermen onverminderd door.
De introductie van de TiO2 classificatie met ATP 14 heeft niet alleen de classificatie van TiO2 geïntroduceerd maar ook een tweetal nieuwe EUH-zinnen met eigen toepassingsregels en een nieuwe "Note10". Vrij grote aanpassingen voor de classificatie van slechts één stof. Nieuwe aspecten hebben ook vaak even tijd nodig om te landen en om duidelijk te worden, vaak is er meer uitleg of context nodig, zo ook hier; bleek uit een het verslag van een caracal meeting (Caracal Documents).
Note10:
De officiële tekst van "Note10" luidt: "The classification as a carcinogen by inhalation applies only to mixtures in powder form containing 1 % or more of titanium dioxide which is in the form of or incorporated in particles with aerodynamic diameter ≤ 10 μm."
Deze note, die specifiek van toepassing is op titaniumdioxide en in de ANNEX VI is opgenomen, geldt ook als classificatie-eis voor mengsels. Een mengsel dat voldoet aan de bovenstaande eis zal als carcinogeen geclassificeerd moeten worden.
EUH-zinnen:
De eisen wanneer de zinnen EUH-211 & EUH212 te gebruiken zijn vrij duidelijk, alleen bij bestudering valt op dat er een verschil is in toekenning die op z'n minst opmerkelijk te noemen is.
De officiële tekst luidt:
The label on the packaging of liquid mixtures containing 1 % or more of titanium dioxide particles with aerodynamic diameter equal to or below 10 μm shall bear the following statement: EUH211: ‘Warning! Hazardous respirable droplets may be formed when sprayed. Do not breathe spray or mist.’
The label on the packaging of solid mixtures containing 1 % or more of titanium dioxide shall bear the following statement: EUH212: ‘Warning! Hazardous respirable dust may be formed when used. Do not breathe dust.'
Het zit hem hier in de details: voor vloeistofmengsels is de deeltjesgrootte van de TiO2 van belang, voor de vaste mengsels is het totale TiO2 gehalte van belang. Wat betekent dat voor vaste mengsels de deeltjesgrootte van de TiO2 niet van belang is en dus alle vaste mengsels met meer dan 1% TiO2 de EUH212 toegekend krijgen, terwijl bij vloeistofmengsels alleen gaat om de TiO2 die als carcinogeen geclassificeerd is.
Het verzet gaat door.
Uit meerdere bronnen blijkt dat de industrie niet bepaald blij is met de nieuwe classificatie en dat laten ze ook blijken. Er is een groep bedrijven die een rechtszaak is gestart tegen de EU vanwege de classificatie. Discussie wordt gevoerd over welke methode te gebruiken voor de bepaling van de aerodynamische diameter. Andere sectoren proberen een uitzondering van classificatie te krijgen voor bepaalde productsoorten. Allemaal processen die laten zien dat het laatste over TiO2 nog niet gezegd is.
We houden je op de hoogte…
*LET OP: op de ECHA website is deze note nog niet weergegeven bij titanium dioxide!