Werken met gevaarlijke stoffen "old-school-style"
Het is zomer, vakantietijd en ik rijd op een heerlijke zonnige zondag op een bochtige heuvelachtige weg in Limburg. Een lichte benzinegeur vindt z’n weg naar mijn neus, achterin hoor ik het geluid van een ronkende boxermotor gecombineerd met rustig gesnuif of misschien zelfs een licht gesnurk op de achterbank. Ik leun relaxt op het grote platgelegen stuur, druk mijn zonnebril terug op z'n plek en zoek de blik van mijn vrouw die naast me zit. Tevreden knikken we naar elkaar. We "cruisen" heerlijk ontspannen door het golvende Limburgse Heuvelland en genieten van de eenvoud van onze 45-jarige Duitse Dame, Betsy. "Old-school" onthaasten ten top!
"Old-school"....de afgelopen week heb ik naar mijn idee deze woordencombinatie te vaak gebruikt. "Old-school" wat betekent dat eigenlijk? Alle luxe en kennis vergeten en terug naar de jaren 60? of 50? of 30? Dat wordt lastig en is zeker onmogelijk, maar af-en-toe even stil staan en teruggrijpen naar de basisaspecten van het leven maar ook van onze alledaagse bezigheden kan zeker geen kwaad....
Gevaarlijke stoffen zijn hot of toch not!?
Werken met gevaarlijke stoffen is weer hot en dan hot op de verkeerde manier. Een EU campagne en een nationale campagne moeten ervoor zorgen dat we beter met gevaarlijke stoffen omgaan. Er worden nog steeds te veel medewerkers ziek door het werken met gevaarlijke stoffen! Er is dus nog een taak weggelegd voor alle werkgevers, adviseurs maar zeker ook de medewerkers zelf.
Dat we er meer aan moeten doen is duidelijk, ik heb er alleen moeite mee dat er weer een nieuwe geavanceerde procedure of controle door de overheid of een branche vereniging wordt uitgerold. Veilig werken hoort niet te gebeuren uit angst voor boetes of waarschuwing of zelfs ontslag. Het zou een intrinsieke motivatie moeten zijn om je medewerkers op het einde van de dag weer veilig naar huis te laten gaan en als medewerker zou diezelfde intrinsieke motivatie er moeten zijn om op het einde van de werkdag veilig naar huis te kunnen gaan.
Medewerker moet de werkgever op de vingers te tikken!
Niet de overheid en de inspecteur zouden de werkgevers op hun vingers moeten tikken, maar juist de medewerkers. Zij zijn degenen in de gevarenzone en zouden vragen moeten stellen, moeten weten wat de gevaren zijn van de producten waarmee ze werken en zelf mee moeten denken over hoe het beter kan en moet. Medewerkers weten zelf vaak heel erg goed welke veranderingen ervoor zorgen dat het werk veiliger kan.
"Checkhengsten" denken niet na!
Een veelgebruikte manier om veiligheid te verhogen is het gebruik van checklijsten. Iedere handeling en veiligheidsmaatregel moet eerst afgevinkt worden voordat de medewerker een volgende stap in het proces maakt. Maar.... heeft het te ver doorvoeren van de checklijst niet een negatief effect! Medewerkers denken niet meer na en doen wat op het lijstje staat om door te kunnen. Worden het geen "checkhengsten" die alleen maar gefocust zijn op dat vinkje en in de problemen komen als zich een situatie voordoet die niet beschreven staat en waar geen checklijst voor is?
Kan de medewerker zelf nadenken?
Wat als medewerkers zelf nadenken en een afgewogen beslissing maken, zou dat beter/ook werken? Ik ga er even voor het gemak van uit dat je als werkgever voor je medewerkers gekozen hebt omdat je vertrouwen in hun werken en handelen hebt en dat ze voor de functie die ze bekleden goed opgeleid en uitgericht zijn. Stel we zouden op een drietal punten "old-school" gaan, zou dat voordelen hebben?
- Informatie; Geef medewerkers de informatie die ze nodig hebben en informeer over de mogelijke gevaren van de producten waarmee ze werken en houdt ze ook op de hoogte van veranderingen.
- Dialoog; Veel bedrijven hanteren steeds grotere, strakkere en strengere protocollen. Medewerkers krijgen nog meer veiligheidsmaatregelen om mee te werken, nog meer procedures en regels om je aan te houden. In mijn ogen creëer je dan "checkhengsten" en die denken niet na... Zorg voor de dialoog, ga in overleg met medewerker en vraag wat beter of anders kan en ontwikkel samen een nieuwe en betere werkprocedure in plaats van een extra checklijst.
- Opleiden; Leidt je medewerkers op tot een niveau waarbij ze zelf de gevaren kunnen inschatten en last minute beslissingen kunnen maken. Als het echt fout gaat is er geen tijd om procedures op te zoeken, dan moet er gehandeld worden. De mate waarin dit gebeurt hangt af van de kennis van de medewerker. Leidt hem op en geef hem de bagage om op een juiste manier gevaren in te schatten.
Stel we doen het "old-school" en laten de medewerkers meedenken, zouden we dan de algehele veiligheid kunnen verbeteren? Veilig werken is heel belangrijk en nog belangrijker is dat we er alles aan doen om onze medewerkers op het einde van de dag veilig naar huis te sturen. De aankomende vakantieperiode is een mooi moment om eens te dagdromen en uitdagingen met een "old-school" bril te bekijken en jezelf af te vragen ‘wat als....’.
Ik wens jullie een hele fijne en relaxte vakantieperiode en hoor graag jullie overpeinzingen...
Groetjes ivo