Brexit | 1 januari 2021 een belangrijke datum
1 januari 2021 is het dan zover, tenminste dat is wat we er nu van weten. Het uit de EU stappen van Great Britain is dit jaar een beetje ondergesneeuwd door Corona en de Amerikaanse verkiezingen maar zal er nu toch echt aankomen.
We hebben in de aanloop naar 2020 al veel gehoord over de mogelijke gevolgen van de BREXIT voor de export met rijen vrachtwagens aan de grens als schrikbeeld. Wetgevingen die zo verschillend zijn dat we er allemaal veel, heel veel werk aan krijgen, met schade aan de economie als gevolg. TENZIJ er een overeenkomst komt tussen de EU en de UK die dit allemaal netjes regelt. Juist die onzekerheid maakt het voor veel bedrijven enorm lastig om je voor te bereiden, want waarop bereid je je voor? Niks is nog zeker en kan zomaar weer veranderen.
Toch kunnen we een aantal feiten wel op een rijtje zetten en laten we dan even kijken naar de ViB’s en UFI/PCN:
Engelse taal verdwijnt uit de EU; wellicht te sterk uitgedrukt maar laten we er even bij stil staan. De grootste Engelstalige economie stapt uit de EU (Ierland blijft nog wel, maar toch) en laten we het economische even liggen en kijken we alleen naar het feit dat in de EU nu weinig landen meer zijn die primair Engels spreken. Als we dan weten dat er veel ViB’s gebaseerd worden op de Engelse taal dan wordt dat in de toekomst lastig. Wetgeving technisch is het nooit correct geweest maar met de UK als Engelse economie in de EU was het wel nog te verantwoorden. Nu de Engelse taal officieel uit de EU verdwijnt is een UK ViB helemaal niks meer waard in de EU…
Datum 1-1-2020: In veel EU wetgevingen die de laatste tijd zijn aangepast of nieuwe deadlines die er zijn (PCN/UFI; nieuwe eisen aan het ViB) lijkt 01-01-2020 een grote rol te spelen. Ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat daar een bewuste keuze in gemaakt is. Die deadlines en implementatiedatums zorgen ervoor dat er per direct na de BREXIT een verschil ontstaat tussen de EU en de UK voor zowel de ViB’s alsook de UFI/PCN maar ook andere aspecten zoals de geldende ANNEX VI worden er door beïnvloed en dan hebben we het nog niet over de gevolgen voor de REACH registraties.
Hoewel de BREXIT al behoorlijk is uitgekauwd zijn er toch nog aspecten onderbelicht of wellicht vergeten die op gevaarlijke stoffen wetgeving een behoorlijk impact kunnen hebben. In dit geval is de verandering nog groter omdat die, bewust of onbewust, gelijk valt met andere grote veranderingen zoals UFI/PCN en het nieuwe ViB.
01-01-2021 wordt een grote datum voor gevaarlijke stoffen wetgeving in de EU en daarbuiten…